Onogošt.me : Sjutra počinje treći Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda

Sjutra počinje treći Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda
Objavljeno: Četvrtak, Decembar 15, 2016 – 11:28
Autor:

Dušan Babić

Sve je spremno za treći Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda koji će sjutra početi u Sportskom centru, a trajaće tri dana.

Foto : Marija Vujović

Svojevrsni privredno-turistički hepening biće izložbeno-prodajnog karaktera, a posjetioci će moći da vide ponudu na preko 150 štandova i kupe poljoprivredne proizvode, suvenire, razne umjetnine i mnoge druge stvari.

Ispred Opštine Nikšić, Svetozar Bajović, pozvao je građane Nikšića i Crne Gore da posjete, kako je rekao, jedini regionalni Sajam ove vrste u Crnoj Gori.

„Ovogodišnji Sajam dobio je regionalni karakter, jer će učestvovati predstavnici pet zemalja iz regiona –  Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvarske i Albanije. Osim što će prezentovati svoje proizvode, svaka delegacija imaće po jednog kulturno-umjetničkog predstavnika, što će Sajmu dati novu dimenziju“, rekao je Bajović na današnjoj konferenciji za medije i ponovio da je učešće na Sajmu besplatno kako za izlagače, tako i za posjetioce.

Bajović je spomenuo i druge sadržaje koji će pratiti predstavljanje lokalnih proizvoda.

„Za izlagače i posjetioce pripremili smo cjelodnevni kulturno-zabavni program u kojem će učestvovati tamburaški orkestar iz Pljevalja “Taslidža“, kao i etno duo iz Slovenije, koji čine gajde i frula… Vodili smo računa i o našim najmlađim posjetiocima, pa smo za njih obezbijedili animatore i Deda Mraza koji će dijeliti prigodne pokone“, saopštio je on i najavivši i učešće Instituta Konfučije koji će predstaviti tradicionalnu kinesku kuhinju i običaje, kao još jednu potvrdu internacionalnosti Sajma lokalnih proizvoda.

Nikšićki Sajam biće humanitarnog karaktera, pa je u tom smislu predviđena akcija pomoći porodicama koje su u teškom socijalnom položaju.

„Izlagači će odvojiti svoje prozvode, od kojih će se formirati paket hrane, koji će u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, posebno Sektorom socijalnog staranja biti dodijeljeni za 10 do 15 najugroženijih porodica“, naglasio je.

Direktor Tehnopolisa Ratko Bataković rekao je da će ta ustanova učestvovati u ovom događaju kao domaćin okruglog stola i dječje radionice.

„Na okruglom stolu učešće su potvrdili veoma značajni autoriteti u oblastima poljoprivrede i bezbjednosti hrane, iz Crne Gore i regiona. Tema su tradicionalni proizvodi i njihova zaštita. Tog dana pokrenuće se inicijativa za zaštitu tradicionalnih proizvoda. Učesnici će potom obići Sajam i razmijeniti iskustva sa izlagačima“, predstavio je planirane aktivnosti koje će biti podrška cjelokupnom događaju.

Bataković je pomenuo i da su aktivnosti lokalne uprave zadnjih godina, kao što je povezivanje, edukativne radionice, posjete drugim sajmovima…, urodile plodom, a pokazatelji su da se sve više ljudi orijentiše na svoju proizvodnju i koristi sopstve resurse.

„To je bio glavni cilj od početka, a danas dobija drugačiju dimenziju, širi se… Imamo izlagače iz skoro svih gradova Crne Gore i iz regiona. U regionu ne postoji ovakav Sajam, pa je ovo i najznačajniji i najveći Sajam iz oblasti lokalnih proizvoda i lokalnih običaja. Nikšić se sve više otvara i postaje centar ovakvih zbivanja“, naglasio je on i pomenuo koordinaciju Tehnopolisa sa lokalnom upravom, Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom nauke i Investiciono-razvojnim fondom.

Bataković je pomenuo i da su Agro-turistički klaster i Program podrške Tehnopolisa juče podnjeli inicijativu za formiranjem Info-turistitičkog pulta, koji bi, prema njegovim riječima, podržali Ministarstvo poljoprivrede i lokalna uprava, a gdje će tokom cijele godine proizvođači moći da promovišu proizvode, što bi uvećalo i turističku ponudu grada.

„Moći će da promovišu svoje proizvode, da ostave svoje materijale, pa kada dođu turisti ili bilo ko zainteresovan, gosti grada, moći će da nađu lokalni proizvod, da probaju i kupe“, objasno je direktor Tehnopolisa ideju inicijative.

Ispred Sportskog centra Nikšić, tradicionalnog saradnika u organizaciji ovog događaja, govorila je Sanja Lješković koja je napomenula značaj manifestacije zbog sve većeg broja učesnika iz godine u godinu.

„Uvođenjem novih sadržaja svake godine, dodatno se povećava kvalitet. Brojni posjetioci i mediji pružaju mogućnost da se na efikasan način u kratkom vremenu ostvare značajni komercijalni efekti. Popularizacijom ovog Sajma daje se prilika i ostalima za organizaciju drugih sajmova, novogodišnjih, proljećnih…

Otkrila je i da postoji ideja za stalnom postavkom štandova u Sportskom centru, gdje će zainteresovani moći da prezentuju i prodaju svoje proizvode. Sajam će prva dva dana raditi od 10h do 18h, a u nedjelju od 10h do 16h.

U subotu, drugog dana manifestacije u Tehnopolisu biće organizovan okrugli sto na temu „Inicijativa za pokretanja platforme za oćuvanje i promociju tradicionalnih proizvoda Zapadnog Balkana“ u okviru ABD programa SWG RRD.

Posted in: