Onogošt.me : Radio-amateri opet počinju sa radom

Radio-amateri opet počinju sa radom
Objavljeno: Srijeda, Decembar 14, 2016 – 13:35
Autor:

Marija Vujovic

Nakon što je devedesetih godina prestao sa radom, Klub radio-amatera Nikšić, koji postoji još od 1947. godine, danas je opet počeo sa radom u prostorijama Sportskog centra.

Foto : Marija Vujović

Potpredsjednik opštine Nikšić Dragan Perović kazao je da lokalna uprava shvata značaj ovog, u svijetu cijenjenog hobija i misiju radio-amaterizma, pa je zato i ustupila prostor za njegov kvalitetan i nesmetan rad.

“Radio-amaterizam ima višestruk značaj za svako društvo pa tako i naše. U uslovima prirodnih katastrofa, požara, socijalnih i društvenih kriza, radio amateri su često bili prva i posljednja linija komunikacije. Prošlost svjedoči da su ovi telekomunikacioni entuzijasti bili važan faktor u koordinaciji brojnih spasilačkih akcija i alternativa u, ponekad narušenom, sistemu komunikacije. Ono zbog čega još treba cijeniti radio-amaterizam jeste razmjena humanitarnih poruka, te uvezivanje članova porodica i prijatelja razdvojenih usljed vanrednih situacija“, istakao je Perović uz nadu da će ovaj prostor koristiti samo za lijepe aktivnosti i plasiranje pozitivnih vijesti.

Prema mišljenju predsjednika Saveza radio-amatera Crne Gore, Obrada Miša Stanišića ovo mjesto će okupljati doajene nikšićkog radio-amaterizma, ali i mlade koji će se obučavati i nastaviti da idu onim stazama kuda su nekada išli Nikšićani.

„Ako je jedan grad na Balkanu poznat po službama spašavanja onda je to Nikšić i veoma mi je drago da se Klub radio-amatera obnavlja u Nikšiću i nastavlja sa radom, tamo gdje je nekad stao“, rekao je on nadajući se otvaranju radio-amaterskih klubova u svim gradovima Crne Gore i njihovom velikom doprinosu, a kojima bi, kako je uvjeren, Nikšić služio za primjer.

Da je osamdesetih godina radio-amaterizam u Nikšiću bio izuzetno aktivan naveo je predsjednik Kluba radio-amatera Nikšić Nebojša Adžić, naglašavajući da je ovo značajan datum za grad iz razloga što danas ima mnogo radio-amatera koji prethodnih petnaestak godina nijesu imali uslova da se bave ovim, kako je naveo, izuzetno plemenitim i humanim hobijem.

„Danas nastavljamo sa aktivnostima koje su osamdesetih i devedesetih bile izuzetno velike. Ovo je značajno za naš grad jer se poboljšavaju uslovi, ne samo u smislu društvenih aktivnosti, već cjelokupnog života u gradu“, zaključio je on.

Klub za sada ima oko 15 članova, a njegovom opremanju, koje još nije u potpunosti završeno, pomogao je Savez radio-amatera Crne Gore.

Posted in: