Onogošt.me:Na Novogodišnjem sajmu lokalnih proizvoda preko 250 izlagača

Onogošt.me,18.12.2019.

Šesti po redu Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda održaće se od 20. do 22. decembra, a tim povodom je danas održana preskonferencija na kojoj je istaknuto da su reputacija, kvalitet i sve veća brojnost izlagača bili ključni faktori kada je donešena odluka da ovogodišnji sajam bude lociran u dvorani Sportskog centra.

Ispred Opštine Nikšić govorio je Svetozar Bajović koji je kazao da je namjera bila da se sajmu da jedan novi pečat.

„Vjerujem da ćemo u tome i uspjeti kao što smo uspjeli i prethodnih pet godina. Kada kažem proteklih pet godina ili pola decenije možda je to i prilika da rekapituliramo sve ono što smo radili na sajmu. Naime, tih pola decenije je pokazalo da je naša osnovna misija uspjela. A šta je ona zapravo značila? Ne samo da je sajam postala manifestacija po kojoj će Nikšić, ne samo sada već i u budućnosti biti prepoznatljiv, već što smo na jednom mjestu uspjeli da okupimo poljoprivredne proizvođače iz našeg, ali i iz drugih crnogorskih gradova“, istakao je on.

Bajović je dodao da su organizatori uspjeli da afirmišu značaj poljoprivredne proizvodnje i da motivišu sugrađane da počnu da se bave izradom rukotvorina, suvenira, umjetnina i na neki način pokrenu sopstvene biznise.

„Ono što naš sajam čini osobenim jeste što je učešće izlagača potpuno besplatno i to je jedan od instrumenata kojim Opština Nikšić pruža podršku lokalnim proizvođačima. Evidentno je da sajam iz godine u godinu raste i razvija se tako da bilježimo stalni porast izlagača i posjetilaca i danas smo u situaciji da kažemo da na današnji dan imamo 250 prijavljenih izlagača što je jedna respektabilna cifra i što je garancija da će ovaj sajam po mnogo čemu ostati upamćen“, naveo je Bajović.

Jedna od bitnih stavki koje obuhvata ovogodišnji sajam jeste humanitarna akcija.

„U saradnji sa Sekretarijatom za sport, mlade i socijalno staranje odabraćemo 20 porodica koje su najugroženije i njima će pakete hrane donirati izlagači, svako u skladu sa svojim mogućnostima. Vjerujemo da ćemo na taj način uspjeti da tim porodicama uljepšamo predstojeće praznike“, zaključio je Bajović.

Ratko Bataković, direktor IPC Tehnopolis, kazao je da je evidentno da je sajam ispunio svoju misiju jer će imati 250 izlagača.

„Veoma smo zadovoljni što su istvarena dva glavna cilja koja su bila zacrtana na početku, a to jeste da se pomogne našim farmerima da se ojača standard ruralnog stanovništva, kao što ćemo pomoći da razvijaju svoju proizvodnju i da ćemo da im omogućimo jednu platformu gdje će oni moći da promovišu svoje proizvode, da se povezuju sa drugim proizvođačima, da nalaze tržište i da se uče vještinama izlaganja, prodaje i snalaženja na tržištu“, naveo je Bataković dodajući da je drugi cilj očuvanje identiteta.

„Danas se svi borimo da sačuvamo ljude u ruralnim područjima, a imamo situaciju da svi gradovi liče jedni na druge. Veliki gradovi imaju šoping-molove, imaju brendove i cijene su svuda skoro iste i ono gdje se čuva identitet jeste selo baš kroz ove proizvode, kroz običaje i način života i zato smo jako zadovoljni što se pokazuje da i Nikšić i Crna Gora ima ovoliki broj ljudi koji zasnivaju svoju proizvodnju kao osnovno ili dopunsko zanimanje na svom domaćinstvu koristeći svoje resurse i podrške koje im pruža da kažem i Tehnopolis a naravno i lokalna uprava kroz organizovanje ovakvih događaja“, kazao je on.

Direktor TO Nikšić Boris Muratović osvrnuo se na turistički aspekt sajma ističući da je sajam kruna svih manifestacija koje se tokom godine dešavaju u našem gradu.

„Već sam ranije pominjao da je Nikšić prepoznat kao grad koji organizuje razne respektabilne manifestacije, međutim ovo je jedna specifična manifestacija kojom se promovišu mali proizvođači poljoprivrednih proizvoda, proizvođači rukotvorina, umjetnina i suvenira, kao i njihovih lokalnioh proizvoda. Ovaj sajam raste iz godne u godinu i kada kažemo da je prve godine učestvovalo 80 izlagača, a da je sada tu prisutno više od 250 izlagača, jasno je o kakvoj se situaciji radi“, naglasio je on.

Muratović je dodao da će od ove godine na sajmu krenuti i nacionalna kampanja „Dobro, bolje, domaće“ kao i da ove godine organizatori umjesto grada partnera imaju strateške partnere.

„Ono što će biti prisutno na sajmu jeste i bogat kulturno-umjetnički program koji će biti upriličen sva tri dana sajma. S obzirom da se radi o predprazničnom raspoloženju nijesmo zaboravili ni na naše najmlađe“, zaključio je Muratović.

Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda zvanično će biti otvoren u petak, 20. decembra, u 10h.

Posted in: