Onogošt.me: Počeo šesti Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda

Petak, 20.12.2019.
izvor: onogost.me

Uz prisustvo preko 250 izlagača, organizatora, partnera i brojnih posjetilaca, danas je u Sportskom centru svečano otvoren, šesti po redu, Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda.

Sajam je svečano otvorio potpredsjednik Vlade i minister poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, koji je naglasio da je na šestom po redu sajmu lokalnih proizvoda napravljen iskorak jer se ovaj događaj iz uskih hodnika preselio u dvoranu koja simbolizuje mnoge važne pobjede.

“I ovaj Novogodišnji sajam je svojevrsna pobjeda vas samih poljoprivrednih proizvođača i preduzetnika. Vi koji ste naučili da pobjeđujete na bazi sopstvenoga rada i zato ste uvijek imali povjerenja u odnosu na one koji rade i zbog toga sam siguran da ćemo u narednom period nastaviti zajedno da pobjeđujemo zahvaljujući rezultatima našeg zajedničkog rada i zahvaljujući našim zajedničkim rezultatima. Mislim da i danas iz Nikšića možemo poručiti da je ovaj sajam svojevrsni simbol novih iskoraka koje činimo u sektoru poljoprivrede”, istakao je potpredsjednik Vlade i minister poljoprivrede i ruralnog razvoja.

On je dodao da su upravo oni koji izlažu proizvode na sajmu najbolji čuvari tradicije crnogorske proizvodnje i hrane i da su najbolji simboli gostoprimstva Crne Gore.

“Mislim da je veoma važno da čuvamo sve te tradicionalne vrijednosti, a istovremeno da osvajamo i usvajamo nove standarde koji nas vode putevima koje zahtijeva naša evropska integracija”, kazao je Simović.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović istakao je da su prije šest godina, kada je sajam organizovan prvi put, sami pozivali učesnike i izlagače, dok danas imaju situaciju da se učesnici sami interesuju i prijavljuju i da ih je iz godine u godinu sve više.

“Da smo na dobrom putu govori i ogromno interesovanje koje vlada za sajam i ovogodišnjih više od 250 izlagača, a ono što nas posebno raduje da su izlagači prepoznali značaj ove privredno-turističke manifestacije za koju se ozbiljno pripremaju i po nekoliko mjeseci unaprijed, kako bi brojnim posjetiocima ponudili svoje najbolje i najkvalitetnije proizvode”, istakao je Grbović.

On je ovom prilikom dodao i da lokalna uprava konstantno ulaže napore u razvoj ruralnih područja.

“Ono na šta smo posebno ponosni jested činjenica da sajam ima i humanitarni karakter i da u ovim predprazničnim danima ne zaboravljamo one kojima je naša pomoć najpotrebnija”, naveo je Grbović.

Željka Radak-Kukavčić je navela da kuhinju Crne Gore možete osjetiti u jednom danu, u tri obroka. tako što ćete doručkovati na moru, ručati u centralnom dijelu kraj rijeke ili večerati na planini kraj jezera.

“Mi u Crnoj Gori imamo izraženu hedonističku žicu, a samim tim i podužu listu izbora i trudimo se da taj izbor iznesemo pred goste promovišući ukuse Crne Gore kroz kampanju Dobro. Bolje. Domaće.. Današnji susret predstavnika ugostiteljskog sektora i domaćih proizvođača, prilika je da se ugostiteljski sektor upozna sa ponodom naših domaćih proizvoda, a sve u cilju njihove veće zastupljenosti u turističkoj ponudi. Naš zajednički posao je da sve to bude gostima na izvolte, da im „serviramo“ hedonizam u kom mI uživamo, da jedanko dobro uživaju kao domaćini i da se tako i osjećaju“, navela je ovom prilikom Radak-Kukavčić.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore, Vlastimir Golubović kazao je da je Nikšićki sajam dobra prilika da se, u okviru projekta „Domaći ukusi“, organizuju tradicionalni susret proizvođača sa hotelijerima, kako bi se dao doprinos povećanju zastupljenosti hrane u turističkoj industriji.

“Riječ je o projektu, kojim u saradnji sa našim partnerima, Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Nacionalnom turističkom organizacijom i Investiciono-razvojnim fondom, nastojimo da povežemo poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju sa turističkom privredom i kroz dostupnost kvalitetnih, raznovrsnih i svježih domaćih proizvoda obogatimo gastro ponudu u turističkom proizvodu. Na ovaj način motivišemo pojedince i kompanije na proizvodnju kvalitetnih i prepoznatljivih proizvoda, skrećemo pažnju stranih turista na bogatu i raznoliku ponudu autentičnih crnogorskih proizvoda i jačamo povjerenje potrošača u domaću proizvodnju”, kazao je Golubović.

On je dodao da je projekat „Domaći ukusi“ ove godine ojačan kreiranjem slogana „Dobro. Bolje. Domaće“.

“Siguran sam da će se posjetioci sajma tokom ova tri dana još jednom uvjeriti da pojam „domaće“ zaista predstavlja superlativ kada se govori o kvalitetu hrane. Na proizvođačima i turističkim poslenicima je da, sinergijskim djelovanjem, uz podršku Vlade i Privredne komore, stranim gostima kojih je svake godine sve više, približe ovaj izuzetno značajan segment naše ponude”, naveo je predsjednik Privredne komore Crne Gore.

Jedan od izlagača je i Vera Bulatović iz Župe, koja drugu godinu zaredom predstavlja svoje proizvode na Novogodišnjem sajmu lokalnih proizvoda.

„Ove godine je izložbeni prostor neuporedivo bolji. Sve je organizovano veoma dobro, raspored je dobar. Inače, učešće na sajmu prošle godine mi je donijelo bolju prodaju i više mušterija“, istakla je Bulatović.

Organizatori ovogodišnjeg sajma su Opština Nikšić, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, ITC Tehnopolis, NVO Mreža za ruralni razvoj i Turistička organizacija Nikšić.

Posted in: