Plivanje i vaterpolo na Bazenu SC Nikšić

Plivanje i uticaj na zdravlje
Plivanje je odlična fizička aktivnost, pogodna za sve, bez obzira na starost ili kondiciju.
Evo kako plivanje utiče na naše tijelo.
-Plivanje jača kardiovaskularni sistem, stabilizuje krvni pritisak, produbljuje disanje, povećava kapacitet pluća.
-Osim toga pozitivno djeluje na zglobove, povećava njihovu pokretljivost i elastičnost te pozitivno utiče i na koordinaciju pokreta.
-Plivanje se preporučuje kada se želimo opustiti, smanjiti anksioznost (tjeskobu) ili smanjiti nivo stresa, jer duboko disanje tokom plivanja, snižava nivo kortizola – „hormona stresa”, koji je odgovoran za naše uznemireno stanje.
-Plivanjem se učvršćuje cjelokupna muskulatura tijela: ruke, ramena, leđa, grudni koš, noge, stiče se kondicija i izdržljivost.
-Plivanjem se troši i znatan broj kalorija i najbolji je vid fizičke aktivnosti u borbi protiv gojaznosti.

Vaterpolo
Vaterpolo je ekipni, vodeni sport s loptom koji danas uživa veliku popularnost širom svijeta i uz fudbal, predstavlja najstariju ekipnu disciplinu Olimpijskih igara ( u program je uvršćen još 1900. god). Vaterpolo je i ženska i muška disciplina koja zbog kretanja tijela kroz vodu zahtijeva veliku fizičku izdržljivost, ali ujedno pruža i veliku mogućnost pravilnog oblikovanja tijela i jačanje muskulature.Djeca koju roditelji žele uključiti u neki vaterpolo klub ili školu vaterpola trebala bi imati barem osnovno plivačko iskustvo i biti slobodna u kretanju kroz vodu.
Preteča današnjeg vaterpola, igra je koja se pojavila još 1869. god u Velikoj Britaniji, a koja je nastala iz želje da se novim, dinamičnim ekipnim sportom u vodi obogate pomalo monotona plivačka takmičenja.U početku, neki su ovu igru zvali „fudbal u vodi“ i vrlo je brzo počela dovoditi veliki broj ljudi u gledalište.Prepoznavši potencijal ove igre, Londonski plivački savez već je iduće godine sastavio komisiju čiji je zadatak bio da ustanovi osnovna pravila igre. U popularizaciji vaterpola učestvovale su i sportske institucije zadužene za druge sportove na void, pa je tako prva pravila vezana za veličinu igrališta i sastav ekipe donio Veslački klub iz Burnmauta, Engleska. Igra je uskoro postala popularna kao „polo na vodi“ ili „water polo.Prva zvanična pravila nastala su 1876. godine kada se u Glazgou (Glasgow), u Škotskoj, odigrala prva utakmica na pravom terenu, omeđenom neophodnim oznakama i to na rijeci Di (Dee).Krajem 19. vijeka vaterpolo se počinje širiti Evropom i severnim američkim kontitnentom i sve se češće igra u zatvorenim prostorima.

Bazen Sportski centar Nikšić koriste 2 plivačka vaterpolo kluba: PVK Nikšić i PVK Butterfly, kao i školica sporta STEP za školu plivanja.
Na našim fotografijama možete vidjeti potrebne informacije, ako želite naučiti razne stilove plivanja ili čak postati član vaterpolo kluba.Sportski pozdrav drugari
🏊‍♀️🏊‍♂️🤽‍♀️🤽#pvkniksic#pvkbutterfly#skolicasportastep