Onogošt.me,04.03.2020.:Sajam sporta okupio oko 70 klubova

Manifestacija „Sajam sporta – Nikšić 2020“, koja ima za cilj da promoviše sportske organizacije, crnogorsku reprezentaciju, ali i značaj sporta i zdravih stilova života, danas je u Sportskom centru okupila 70 klubova sa teritorija opština Nikšić, Pljevlja, Danilovgrad, Plužine, Šavnik i Žabljak.

Kako je ovom prilikom kazao ministar sporta i mladih Nikola Janović, Nikšić je grad gdje je teško da je neko krenuo da se bavi nekim sportom, a da u tome nije imao uspjeha.

Prema njegovim riječima, teško da ćemo naći neku našu reprezentaciju da nema nekog iz Nikšića ili da ne vodi porijeklo iz našeg grada.

“Danas smo na promociji Sajma sporta koji ima za cilj jačanje kulta naše reprezentacije, ali prije svega, želimo da promovišemo naše klubove, klubove sa teritorija ovih opština jer oni su baza naše reprezentacije, bez njih ovako uspješne reprezentacije Crne Gore ne bi ni bilo”, istakao je Janović.

Kako je naglasio, Ministarstvo sporta je predano radilo u protekle tri godine.

“Značajna smo unaprijedili sistem sporta. Danas je sport uređeniji u Crnoj Gori nego ikada. Sa druge strane, paralelno smo radili na sistemu unapređivanja naših sportista, pa smo tako postali vodeća država ne samo u regionu, već i šire kada su u pitanju nagrade koji naši sportisti dobijaju za osvojene medalje. Jedina smo država koja ima status sporperspektivnog sportiste, a samo ove godine kroz nacionalne sportske saveza podržali smo 276 sportista kao talentovane i kao sportiste koje želimo da stependiramo”, podsjetio je ministar.

Kao sportista sa dugim stažom igranja za reprezentaciju, kazao je da je to velika čast, a poseban ponos kada pod zastavom svoje države osvojite medalju.

“Želim da vam kažem da dok igrate, nosite na leđima snove jedne nacije, i to je velika čast i velika obaveza ali sa druge strane velika privilegija. Siguran sam da ovdje među vama ima onih koji će na najbolji način u budućnosti predstavljati Crnu Goru”, poručio je Janović.

Predsjednik opštine Nikšić veselin Grbović kazao je da Crna Gora, iako mala država, postiže velike uspjeha u brojnim sportovima.

“Želim vam da se bavite sportom, jer sport je osnova života i zdravlja svih ljudi. Svako ko se bavio sportom sigurno je imao ljepši, udobniji i kvalitetniji život, život sa boljim zdravljem. Zato si mi trudimo iz lokalnih zajednica da obezbijedimo što povoljnije uslove za bavljanje sportom, država takođe sa svoje strane izdvaja ogromna sredstva i nagrađuje najbolje sportiste”, kazao je Grbović.

Jedan od onih koji su se danas predstavili na sajmu je paraolimpijac Petar Kasom, koji se bavi skijanjem od svoje šeste godine i zasad ima oko 60 medalja.

“Najvrijednija mi je medalja zlato u Hrvatskoj, na paraolimpijskoj trci. Sada se spremam za novo takmičenje, trebalo bi u subotu ili nedjelju da idem na Žabljak. Traži puno napora da treniram i da sve postižem, ali to mene sve više motiviše da postižem što bolje razultate. Mislim da će i drugi krenuti mojim spotopama kada vide koliko sam uspješan”, vjeruje on.

A da ovakav jedan događaj je stvarno veliki za naš grad smatra reprezentativac Nikola Malović, inače član Karate kluba Onogošt.

“Iz našeg grada dolazi mnogo uspješnih sportista i mi se uvijek trudimo da naš grad predstavimo u najljepšem i najboljem mogućem svjetlu u Evropi i svijetu. Moja poruka da je u životu sve moguće, samo treba vjerovati i ne treba odustajati. Veliki rad, trud, vjera u sebe i podrška nekih bitnih ljudi dovodi do velikog uspjeha”, poručio je ovaj uspješni Nikšićanin.

Jovana Peković iz Džudo kluba Akademik kaže da ovaj događaj znači za promociju sporta, ali i sportista.

“Jako mi je drago što smo se danas svi okupili, što je ovoliki broj djece i nekih mojih kolega koje znam da su u reprezentacijama koji predstavljaju našu zemlju na najvećim mogućim takmičenjima. Ovo je velika promocija sporta, sportista i vidi se koliko je Nikšić grad sporta i koliko ima vrjedne, radne sportiste”, zaključila je ona.

Događaj je organizovala Opština Nikšić u saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih, pod sloganom „Reprezentacija u srcu“, a povodom obilježavanja 10. marta – Dana reprezentacije, koji je određen novim Zakonom o sportu.

Posted in: