ODBOJKA KOD NAS

Odbojka je sport koji ima višestruki uticaj na optimalan rast i razvoj djeteta, i stoga predstavlja odličan izbor sporta za djecu od najranijeg uzrasta. Prije svega, odbojka utiče na razvoj mišića i time na normalan razvoj skeleta koji je posebno ugrožen u najranijem uzrastu. Odbojka utiče i na razvoj manipulativnih pokreta, agilnosti, brzine i snage. Ima veliki uticaj na razvoj intelektualno-kreativnih sposobnosti, medjusobnih odnosa i razvoju kolektivne svijesti.

Nastanak i razvoj odbojke
Odbojka je veoma atraktivna i popularna sportska igra, nastala u Americi u prvobitnom obliku davne 1895.godine. Igre sa loptom donekle slične odbojci susreću se kod mnogih naroda starih kultura.
Vilijem Morgan, kao nastavnik fizičkog vaspitanja u Americi, je 1895. godine sa svojim studentima prvi put demonstrirao novu igru na sastanku nastavnika i nazvao je“minonette“. On je kombinovao tri, tada veoma popularna sporta ( rukomet, tenis, košarku) i došao do ove zanimljive igre.
Tenisku mrežu je podigao na visinu od 6 stopa (198 cm) i dao studentima košarkasku loptu da je prebacuju. S obzirom da se ova lopta pokazala teškom, Morgan je zamolio gospodina Spaldinga da napravi adekvatnu loptu. Sa tom lakšom loptom je bilo omogućeno odbijanje lopte, pa je 1896. A.T. Holsted predlozio naziv Volley Ball za ovu igru.
Od 1952.godine se piše kao jedna riječ Volleyball. Od tako skromne igre na njenom nastanku u gradu Holiokiju u državi Masacusets, odbojka je evoluirala u atraktivnu sportsku igru koja sa popupularnosti i masovnosti spada u sam svjetski vrh.
U Evropi odbojka se igra od 1917 godine,najprije u Francuskoj,pa u Italiji gdje su je donijeli američki vojnici pred kraj prvog svjetskog rata.
Na naše prostore (bivše Jugoslavije) odbojka stiže 1924. godine dolaskom kalifornijskog profesora folklora Vilijama Vajlanda. Posle nekoliko seminara za prednjake „Sokola“ i učitelje, igra se najprije prihvata u „Sokolu“ kao nastavni dio sokolskih programa i u školama, gdje dobija adekvatan naš naziv – „ODBOJKA“.Odbojka je u Crnoj Gori počela da se igra 1934. godine i to najprije u Boki Kotorskoj, gdje su postojale mjesne ekipe (sokolska društva), a prvenstva su se odigravala turnirski.

U dvorani Sportskog centra Nikšić treniraju 3 odbojkaška kluba:
OK Volley Star Nikšić, MOK Sutjeska, ŽOK Nikšić.
Ovi klubovi vode i školu odbojke.
Na našim fotografijama možete vidjeti potrebne informacije, u koliko ste zainteresovani da ih kontaktirate.🏐Posted in: