Vijesti 27.12.2016. Saradnja Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i Sportskog centra

Saradnja Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i Sportskog centra

„Nadamo se da će svršeni studenti, kao i oni sa završnih godina, koji imaju potrebnu licencu, doći da na bazenu rade kao spasioci“, kazao je direktor Sportskog centra Predrag Ivanović

Saradnja Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i Sportskog centra

Foto: Svetlana Mandić Autor: Svetlana Mandić

Dugogodišnju saradnju nikšićki Fakultet za sport i fizičko vaspitanje i Sportski centar iz toga grada ozvaničili su potpisivanjem sporazuma o saradnji. Kako je kazao dekan fakulteta, doc. dr Stevo Popović rekonstrukcijom i otvaranjem bazena u Nikšiću studenti sa Fakulteta za sport neće morati da nastavu iz plivanja i vaterpola pohađaju u ljetnjim mjesecima u Igalu, već će to moći tokom čitave godine u gradu pod Trebjesom. A pružena je i prilika za naučno-istraživački rad.  Pošto u Crnoj Gori nije zastupljen veliki broj olimpijskih sportova, poput sinhronog plivanja i skokova u vodi, Popović je izrazio nadu da će se ta situacija, otvaranjem bazena u Nikšiću, promijeniti.

„Nadamo se da će svršeni studenti, kao i oni sa završnih godina, koji imaju potrebnu licencu, doći da na bazenu rade kao spasioci“, kazao je direktor Sportskog centra Predrag Ivanović i izrazio zadovoljstvo što je potpisivanjem sporazuma ozvaničena dugogodišnja saradnja sa krovnom naučno – iostraživačkom institucijom iz oblasti sporta u Crnoj Gori.

Prema riječima Ivanovića, Sportski centar je od maja, kada je bazen otvoren, uspostavio saradnju sa svim gradskim školama iz Nikšića, a ubrzo slijedi potpisivanje ugovora sa O.Š. „Ratko Žarić“.

„Proširili smo saradnju sa školama van grada tako da nam tri nedjelje dolaze mališani sa Žabljaka, a očekujemo njihove vršnjake iz Plužina i Šavnika. Škola plivanja i vaterpola, kojom rukovodi Vido Lompar, dobro radi, okuplja oko 200 mališana, i već narednog ljeta očekujemo da se desetogodišnjaci iz Nikšića pojave na prvenstvu Crne Gore“, kazao je Ivanović.

Dobijaju i fiskulturnu salu

Iako im, kako je kazao predsjednik Upravnog odbora Univerziteta i dugogodišnji i prvi dekat Fakulteta za sport, prof. dr Duško Bjelica, u Nikšiću nije bilo tijesno, kada su sportski poligoni u pitanju, ta fakultetska jedinica dobiće i fiskulturnu salu. Prema riječima Bjelice Direkcija javnih radova uradila je idejno rješenje za salu koja će zauzimati 1.146 metara kvadratnih prostora, a radove će finansirati Vlada i Direkcija.

„Od odobrenih pola miliona eura, naredne godine će biti izdvojeno 120 hiljada i krenuće početak izvođačkog projekta. Od Opštine smo dobili građevinsku i upotrebnu dozvolu, odobreni su nam urbanističko tehnički uslovi, tako da naredne godine ulazimo u priču oko izgradnje fiskulturne sale“, kazao je Bjelica.

Univerzitet je, kazao je Bjelica, odobrio funkcionisanje Centra za dijagnostiku, koji se nalazi na Fakultetu za sport, tako da će naredne godine moći da se rade testiranja omladine i sportista.

Posted in: