Onogošt.me: Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda okupio preko 150 izlagača Biznis Objavljeno: Petak, Decembar 16, 2016 – 13:08 Autor: Marija Vujovic Treći Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda svečano je otvoren danas u Sportskom centru.

Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda okupio preko 150 izlagača
Objavljeno: Petak, Decembar 16, 2016 – 13:08
Autor:

Marija Vujovic

Treći Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda svečano je otvoren danas u Sportskom centru.

Foto : Marija Vujović

Na njemu se našlo više od 150 izlagača, oko 120 iz Nikšića, 10 iz drugih gradova sa proizvodima koji nijesu karakteristični za opštinu Nikšić i oko 50 gostiju iz zemalja okruženja, odnosno Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Albanije i Makedonije.

Predsjednik opštine Veselin Grbović poželio je dobrodošlicu na, kako je kazao, sada već tradicionalni i regionalni Sajam, naglasivši da ova manifestacija ima višestruk značaj.

„Kao prvo, ova smotra omogućiće neposredan uvid u stanje proizvodnih mogućnosti opštine Nikšić, ali i susjednih područja. Kao drugo, Sajam je izuzetna prilika za promociju prehrambenih proizvoda, zdrave hrane, ali i zanatskih umjetničkih djelatnosti, kao i podsticanje sugrađana da kupuju lokalne proizvode. Kao treće i ne manje važno, jeste uspostavljanje novih kontakata, razmjena informacija i saznanja o najnovijim trendovima kako proizvodnim, tako i potrošačkim, kao i prilika za promociju sopstvenog biznisa na efikasan način“, kazao je Grbović dodajući da o renomeu koji je Sajam stekao najbolje govori broj učesnika.

On je posebno ponosan na humanitarni karakter Sajma što, kako je naveo, znači da u ovim pretprazničnim danima ne zaboravljaju one kojima je pomoć najpotrebnija.

„Mislim da bi i Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede, gledajući ovaj Sajam, trebalo da se sastanu i da naprave jedan projekat koji će omogućiti da proizvođači zdrave hrane sa ovog regiona mogu biti prisutni na crnogorskom primorju i sjeveru zemlje tokom ljetnje turističke sezone, jer zaista u ovom momentu ne postoji značajan broj proizvoda naših proizvođača u hotelima i restoranima širom Crne Gore“, dao je sugestiju Grbović.

A na štandu gazdinstva Batrićević iz Trubjele mogu se naći kozji proizvodi, razne vrste domaćih likera, meda, sokova, slatkog, rakija i melema. Kako je kazala Javorka Batrićević, koja se bavi ovim poslom malo više od tri godine, zvanje poljoprivrednog proizvođača sa ponosom nosi.

„Po drugi put smo izlagači na ovom našem Sajmu. Primorje je naše tržište, najčešće i stranci nam često dođu na ranč. Ipak, najbolja je reklama „od usta do usta““, objasnila je ona dodajući da je sve na njenom štandu organska proizvodnja.

Dalje, šetajući Sajmom, posjetili smo i gošće iz Skoplja. Marijana Stojkovska, stručnjak za lutke u narodnim nošnjama, rekla nam je da je situacija sa prodajom ovih rukotvorina sad nešto lošija za razliku od 2000. kada je počela da se bavi ovim biznisom.

„Ovo su lutke iz svih krajeva Makedonije koje imaju različite namjene. Tu su i ručni radovi mojih kolega koji vezu košulje i sitne stvari kao čarape, futrole i razne stvari koje se mogu koristiti kao suveniri. Od ovoga se ne može zaraditi i živjeti, ali ja sam srećna što sam pozvana da dođem ovdje, zapravo, što ću upoznati nove ljude, što ču vidjeti stare prijatelje“, zadovoljno kaže ona nadajući se kontaktima za dalju saradnju.

Tokom tri dana trajanja Sajma učesnici i posjetioci imaće priliku da uživaju u nekim od brojnih pratećih programa uz tamburaše iz Pljevalja i Etno duo iz Osijeka.

Ova manifestacija je izložbeno-prodajnog karaktera, a organizuje se pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore i Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Evrope, a uz tehničku podršku Inovaciono-preduzetničkog centra Tehnopolis, dok je prijatelj Sajma Nikšičko pivo.

Sajam će biti otvoren sjutra od 10h do 18h i preksjutra od 10h do 16h.

Posted in: