Vijesti.me: Na nikšićkom bazenu postavljene stepenice sa ogradom

19.09.2019., source:www.vijesti.me

Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju (UZPD) Nikšić u saradnji sa Sportskim centrom postavilo je stepenice sa ogradom na bazen koje će poslužiti za bezbjedniji ulazak u vodu kako osobama sa invaliditetom (OSI), tako i drugim korisnicima bazena, posebno onima koji imaju problem sa motorikom.

 

Prema riječima Miluše Žugić, predsjednice UZPD-a, ideja za postavljanje stepenica sa ogradom potekla je od roditelja čiji sin nije mogao da koristi bazen.

„Slijedi opremanje dvije kabine za presvlačenje sa mobilnim sjedištem i rukohvatom za OSI, a imamo u planu i da nabavimo lift kojim bi se osobe sa invaliditetom spuštale u bazen“, kazala je Žugić.

Postavljene stepenice su mobilne tako da se po potrebi mogu vrlo lako demontirati i montirati.

Direktor Sportskog centra Predrag Ivanović kazao je da će benefite od stepenica imati ne samo lica sa invaliditetom nego i građani.

„Postojeće stepenice nijesu bile baš prihvatljive za OSI, starije građane, kao i sve one koji imaju problem sa motorikom. Drago mi je što će i najmlađi korisnici, polaznici škole plivanja moći mnogo lakše da ulaze u bazen i prilagođavaju se vodi”, kazao je Ivanović.

Što se tiče platforme za OSI, Ivanović je najavio da će zajednički sa Udruženjem konkurisati kod resornog ministarstva i nadaju se da će istu i dobiti.

Obezbjeđivanje pristupačnosti bazena za OSI je dio projekta „Sportom do inkluzije i pristupačnosti“.

“U sklopu projekta ćemo sprovesti i fizikalnu rehabilitaciju za deset osoba sa invaliditetom, kao i sportske aktivnosti za 20 osoba sa invaliditetom. Planiramo i da nabavimo dio sportskih rekvizita za teretanu”, kazala je Žugić.

UZPD pomenuti projekat realizuje u saradnji sa Opštinom Nikšić, a podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) sa 11.000 eura.

ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program se sprovodi u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

 

 

Posted in: