KRALJICA IGRE – KOŠARKA

Kao i drugi sportovi visokog intenziteta, košarka je dobra za kardiovaskularni sistem. Između perioda trčanja, skakanja, vođenja lopte i perioda odmora djeca učestvuju u ukupnom interval treningu, bez da su toga i svjesni . Interval trening povećava aerobni kapacitet, nivo energije i metabolizam, što zauzvrat pomaže djeci da se bolje koncentrišu u školi. Kao i kod većine ekipnih sportova, košarka zahtijeva koordinaciju gornjeg dijela tijela, ukupnu koordinaciju tijela i koordinaciju ruka-oko. Dribling, hvatanje, dodavanje, šutiranje zahtijevaju planiranje, preciznost i brzu reakciju. Hodanje unazad, okretanje ili trčanje dok se vodi lopta, istovremeno pazeći na druge igrače je izazovna , ali zanimljiva vježba za koordinaciju i svijest o tijelu u prostoru.

Kako je nastala košarka?
Početkom decembra 1891, Džejms Nejsmit, kanadski ljekar na Univerzitetu Mekgil i profesor fizičkog vaspitanja na Koledžu Springfild, osmislio je novu igru na zatvorenom terenu koja bi služila za održavanje kondicije učenika tokom dugih zima. Odbacio je mnoge predložene igre s objašnjenjem da su pregrube ili nepotpune, i na kraju je modifikovao dečju igru Patka na kamenu, prilagodio je nekoliko sportova u jednu cjelinu i napisao je jednostavna pravila.Uzeo je dvije korpe za otpatke (na engleskom basket) i stavio ih je na dva kraja sale. Kako se na krajevima sale nalazio balkon za gledaoce, morao je da okači korpe na taj balkon. Upravo u tome je i caka. Visina balkona iznosila je tačno 3,05 metara. Nejsmitova nova igra bila je vrlo slična rukometu, koji je nastao otprilike u isto vrijeme kao i košarka, krajem19. vijeka.
Košarka se prvo igrala s fudbalskom loptom. Prve lopte izrađene isključivo za košarku bile su smeđe, što je bila uobičajena boja sve do pedesetih 20. vijeka, kada je Pol Toni Hinkl, u potrazi za loptom koja bi bila uočljivija, u upotrebu uveo narandžastu loptu, koja je i danas standardna.
Vođenje ili odbacivanje lopte od podloge (engleski: dribling), nije bilo predviđeno prvim pravilima. Predviđeno je bilo samo dodavanje lopte između saigrača odbacivanjem lopte od podloge. Dodavanje lopte bio je prvi primjer kretanja lopte. Vođenje je postepeno našlo put do košarke i postalo dozvoljeno, međutm, nije se previše koristilo zbog nepravilnog oblika tadašnjih lopti i njihovog nepravilnog odskoka. Tek je sredinom pedesetih vođenje postalo popularna metoda baratanja loptom, što je bilo uslovljeno poboljšanjem njenih svojstava za što je zaslužan Pol Toni Hinkl.

Košarkaški klubovi koji treniraju u našoj Dvorani,osim KK Sutjeske,imaju svoje školice čije podatke možete vidjeti na našim fotografijama.Želimo još da napomenemo da KK Panter je doveo značajno takmičenje BASKET4KIDS u naš grad.Srećno!

Posted in: