RUKOMET

Kroz istoriju je postojalo mnogo igara koje su bile vrlo slične današnjem rukometu:
haandboolhazena (Češka), gandbol (Ukrajina), torball (Njemačka, Danska).
Početkom 20.vijeka pojavila se igra koja je bila slična današnjem rukometu, ali pošto se igralo u više zemalja, bilo je i dovoljno različnosti u pravilima igre.
1898. godine danski učitelj Niellsen uveo je u svoj program igru sličnu rukometu, da bi 1907. godine izdao i prvu brošuru u kojoj je sve objašnjeno do detalja.
Na drugoj strani se u Švedskoj igrao pod nazivom “Veliki rukomet” čiji je autor bio učitelj Valden.
Za vrijeme Prvog svjetskog rata u Njemačkoj se pojavljuje igra pod nazivom”torball”.
Torball se igrao na igralištu istih dimenzija kao i sadašnji rukomet, golovi su bili nešto manji, a golmanov je prostor bio pravougaonik 8x4m i bilo je manje igrača na terenu.
Njemački profesor dr. Karl Shelenz je sa svojim studentima na terenu fudbalskih dimenzija otpočeo da igra rukomet, te je tako i nastao “Veliki rukomet”.
Rukomet spada u najinteresantniju i najdinamičniju sportsku igru za djecu uzrasta od šest do jedanaest godina. U njemu preovlađuju prirodni oblici kretanja: trčanje, skakanje, bacanje i hvatanje. Podržava se pravilan rast i razvoj djeteta, a gotovo da nema fizičkih i motoričkih sposobnosti koje se rukometnim treningom ne razvijaju. Ovaj sport pozitivno utiče na razvoj intelektualnih sposobnosti, na zdravlje uopšte, a posebno na prevenciju telesnih deformiteta i pojedinih oboljenja.

U Dvorani Sportski centar Nikšić treniraju 4 rukometna kluba: ŽRK Levalea,ŽRK Nikšić, ŽRK Trebjesa i MRK Sutjeska. Na našim fotografijama možete saznati potrebne podatke za kontakt sa trenerima. Sportski pozdrav, drugari🤾‍♀️🤾🤾‍♂️
Posted in: