Nikšić: Završeno preko 90 odsto radova na rekonstrukiciji bazena/portal Vijesti 17.02.2016.

U TOKU TERMO-TEHNIČKE INSTALACIJE

17.2.2016 15:02

Nikšić: Završeno preko 90 odsto radova na rekonstrukiciji bazena

Investitori rekonstrukcije bazena su Opština Nikšić i Vaterpolo i plivački savez Crne Gore

Nikšić: Završeno preko 90 odsto radova na rekonstrukiciji bazena

Foto: Svetlana Mandić Autor: Svetlana Mandić

Na rekonstrukciji bazena u Nikšiću završeno je preko 90 odsto građevinsko-zanatskih radova, a u toku su radovi na termo-tehničkim instalacija i osvjetljenju. To je saopšteno na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali predstavnici stručnog tima za praćenje realizacije aktivnosti na rekonstrukciji bazena, predstavnici JP „Sportski centar“ i pravni zastupnik Opštine Nikšić.

Prema riječima Nebojše Adžić završene su sanacije i rekonstrukcije u konstruktivnom i energetskom smislu i pri kraju su građevinsko-zanatski radovi, tako da će bazen biti završen do kraja aprila i biti spreman za 26.april kada bi u njemu trebalo da se odigra meč između reprezentacija Crne Gore i Francuske, u preliminarnoj fazi Svjetske lige.

Direktor Sportskog centra Predrag Ivanović kazao je da su svi radovi urađeni po standardima međunarodne (FINA) i evropske plivačke asocijacije (LENA), kao i da će tročlana ekipa LENA-e krajem maja doći u inspekcijsku kontrolu bazena. Ivanović je kazao da sa rekonstrukcijom bazena, jedinog olimpijskog u Crnoj Gori, teku radovi i na malom bazenu i da će  u narednom periodu staviti akcenat na plivanju. Podsjetio je da u Nikšiću postoji šest licenciranih trenera, da će u saradnji sa Plvačko-vaterpolo savezom krajem juna organizovati seminar kako bi i ostali profesori fizičkog vaspitanja, koji to budu željeli, stekli potrebnu licencu, kao i da slijedi potpisivanje sporazuma o saradnji sa nikšićkim Fakultetom za sport.

Živko Kecojević je istakao da tim za praćenje realizacije aktivnosti na rekonstrukciji bazena, konsultanti sa strane, kao i stručne službe Sportskog centra prate realizaciju svih poslova kako bi se novac za rekonstrukciju bazena, koji je uglavnom prikupljen  na donatorskoj večeri, bio trošen na racionalan i domaćinski način, a svi poslovi urađeni kvalitetno.

Investitori rekonstrukcije bazena su Opština Nikšić i Vaterpolo i plivački savez Crne Gore. Oni su početkom aprila prošle godine organizovali donatorsko veče na kome je, od projektom predviđenih 1,2 miliona  eura, prikupljeno nešto preko milion.

Gradnja bazena, koji je preslikani minhenski olimpijski bazen, počela je 1972. godine, a počeo je da radi  18. septembra 2000. Radio je do 22. decembra pomenute godine, da bi ponovo bio aktiviran u maju naredne godine. U oktobru 2001. godine je prestao sa radom, a osnovni razlog bio je nedostatak vazdušnog grijanja. Za potrebe Evropskog kadetskog prvenstva u rukometu 2010. godine bazen je privremeno osposobljen za trening dvoranu.

Krivična prijava protiv URA-e

Građanski pokret URA najavio je da će tražii od Vrhovnog državnog tužilaštva da ispita postupak javne nabavke u kojoj je Sportski centar naručio izvođenje radova sa nabavkom prateće opreme na termotehničkim postrojenjima za bazen tvrdeći da su prekršeni zakoni o javnim nabavkama, konfliktu interesa i o uređenju prostora i izgradnji objekata i da su postavljanjem “diskriminatorskih uslova” (traženjem standarda koji ima samo jedna firma) favorizovali firmu “Ening”.

Sanja Lješković, službenica za javne nabavke u Sportskom centru kazala je da je izvršena kontrola cjelokupnog postupka i da je inspektor za javne nabavke konstatovao da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

Tanja Bokan, pravna zastupnica Opštine, najavila je podošenje krivične prijave protiv nikšićkog odbora Građanskog pokreta URA i člana Koordinacionog odbora Rada Miloševića zbog, kako je rekla, zlonamjernih, tendencioznih i netačnih izjava I da će to uraditi protiv svih pravnih i fizičkih lica koji prije donošenja
pravosnažne sudske presude budu iznosili slične konstatacije.

Posted in: