ND VIJESTI – Stažiranje za šest mladih pripadnika RE populacije

Stažiranje mladih Roma i Egipćana obavlja se u sklopu projekta „Aktivne mjere za aktivne Rome i Egipćane“

Nikšićanin Saul Beganaj prvi platu je, kako reče, potrošio sa porodicom i prijateljima jer red je da se od prve zarade časti. On i još petoro mladih Roma u Nikšiću, Beranama i Herceg Novom odrađuju devetomjesečno stažiranje u organim lokalnih samouprava ili javnim ustanovama i preduzećima.

„Ovo je za mene potpuno novo iskustvo. Zadovoljan sam kako su me prihvatili kolege s posla i što su počeli drugačije da gledaju na Rome, mada od nas samih zavisi kako će nas drugi primiti i gledati. Od nas zavisi da li želimo da imamo uspješan život“, kazao je dvadesetjednogodišnji Beganaj koji je završio Ekonomsku školu, smjer tehničar prodaje i bio tri godine na Birou rada.

Saul stažira u nikšićkom Sportskom centru i posao mu je, kako reče, da vodi brigu oko sportskih terena, zakazuje termine za treninge. Volio bi da ostane da radi i nakon završetka stažiranje a to će, kako reče, u dobroj mjeri zavisiti i od njega.

„Ako se pokažem kao dobar možda i ostanem, a to bih zaista i volio. Malo je mladih Roma koji imaju posao, a oni koji rade uglavnom rade u Komunalnom preduzeću. Ovo je nešto potpuno novo i jako sam zadovoljan što imam šansu da radim“, kazao je Beganaj.

Predrag Ivanović, direktor Sportskog centra, kazao je da je Beganaj raspoređen u Sektoru za sport i rekreaciju i da će za devet mjeseci proći sve sportske sadržaje i aktivno se uključi u organizaciju i pripremu treninga i utakmica.

 

 

tažiranje mladih Roma i Egipćana obavlja se u sklopu projekta „Aktivne mjere za aktivne Rome i Egipćane“ koji realizuje „Koalicija NVO Romski krug“ u saradnji sa NVO „Humanitarac“.

Prema riječima Veselja Beganaja, predsjednika „Romskog kruga“, projekat je počeo u novembru prošle godine i traje do maja naredne, a u okviru njega 30 mladih Roma i Egipćana prošlo je treninge vezane za zakonodavni okvir RE politike na međunarodnom i nacionalnom nivou. Od njih 30 komisija je izabrala šest stažista, po dvoje u Nikšiću, Beranama i Herceg Novom. Pored Saula u Nikšiću stažira i Selman Beganaj u Crvenom krstu, u Beranama Sultan Beca i Fadil Jolaj obavljaju devetomjesečni staž u Sekretarijatu za opštu upravu i društvene djelatnosti, dok su Zarija Gaši i Damir Jaha dobili šansu pa prvo radno iskustvo steknu u hercegnovskoj lokalnoj samoupravi, odnosno u Sportskom centru Igalo.

Prema riječima Milorada Drekalovića, sekretara Crvenog krsta Nikšić, Selman Beganaj će biti uključen u sve aktivnosti koje ta organizacija obavlja.

„Radi se o dobrom momku koji umije da sluša i da radi, a čim se umije slušati onda može i da naučiti. Posla mu neće faliti, čak ni nakon radnog vremena, ali i vikendom“, kazao je Drekalović.

On je istakao dobru saradnju sa Romima i istakao da Romi imaju Klub dobrovoljnih davalaca krvi, jedinstven na Balkanu.

„Kroz ovaj projekat želimo da osposobimo mlade obrazovane Rome da utiču kako na državnom tako i na lokalnom nivou na većem uključivanju Roma i Egipćana u cilju rješavanja svoje problematike. Pokušaćemo da određena sredstva sa državnog nivoa prelijemo na lokalni nivo jer do sada nijesmo bili baš zadovoljni tom saradnjom lokalnog i državnog nivoa“, kazao je Beganaj.

Ukupna vrijednost projekta je 70.858 eura, od čega je EU obezbijedila 94 odsto sredstava, a šest odsto Fondacija za otvoreno društvo iz Budimpešte.

Učešće u opštinskoj ligi malog fudbala i ljetnja škola plivanja

Ivanović je kazao da je stažiranje Beganaja početak saradnje Sportskog centra i pripadnika romske i egipćanske populacije.

„Opštinska liga u malom fudbalu kreća 15.oktobra i u njoj će učešće uzeti i Romi i Egipćani, a troškove njihovog učešća snosiće Sportski centar. broji Pružićemo im usluge korišćenja teretane i svih naših sportskih sadržaja, a ljeti ćemo za njih organizovati školu plivanja kojom će rukovoditi profesori fizičke kulture iz Sportskog centra“, kazao je Ivanović.

Beganaj je izrazio nadu da će im ministarstva za ljudska i manjinska prava i za sport pomoći da obezbijede opremu za ekipu koja bi narednog mjeseca učestvovala u opštinskoj ligi malog fudbala.

 Nije nepotizam, već aktivizam

To što su dvojica nikšićkih stažista, izabranih od deset polaznika seminara, sin i bratanić Veselja Beganaja nije, kako je kazao, stvar nepotizma već je riječ o najaktivnijim kandidatima koje je izabrala komisija.

„Nijesam član komisije niti sam odlučivao o izboru kandidata. Komisija je stažiste birala shodno njihovom angažmanu, obrazovanju i radu na terenu. Njih dvojica su obavila istraživanja bukvalno za pola Crne Gore i Komisija je obabrala najaktivnije kandidate u okviru desetočlane grupe i izbor je pao na ova dva mlada momka“, objasnio je Beganaj.

Posted in: